sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kurczak faszerowany wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kurczak przygotowany w ten sposób jest niezwykle soczysty. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kurczak faszerowany wieprzowiną

Składniki:

Kurczak faszerowany wieprzowiną

 

  • 1 kurczak około 1,5 kg
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka papryka słodkiej w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

 

  • dodatkowo:
  • igła i nitka

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany wieprzowiną
Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z papryką i koperkiem. Wnętrze kurczaka nacieramy częścią oleju z przyprawą. Nakładamy farsz, dokładnie wypełniając wszystkie otwory. Za pomocą igły i nitki zaszywamy kurczaka wzdłuż grzbietu. Nacieramy całe mięso pozostałą mieszanką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia skórki.