Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak-Generał

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Soczysty, pyszny pieczony kurczak - do tego ciekawie podany

Kurczak-Generał Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak-Generał

 

Sposób przygotowania:

Kurczak-Generał
Kurczaka bardzo dokładnie myjemy, wycinamy szyję i kuper, tyle tłuszczu ile damy radę i nadmiar skóry. teraz przygotujemy marynatę. Paprykę mieszamy z solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami i miodem. Z butelki piwa zdejmujemy wszystkie papierowe nalepki i bardzo dokladnie myjemy całą butelkę. Na blaszce kładziemy arkusz papieru do pieczenia, stawiamy butelkę i na butelkę nakładamy kurczaka, szyjka butelki powinna wystawać nad kurczakiem. Kurczaka bardzo dokładnie nacieramy marynatą i zostawiamy na jakieś 2 godziny. Ziemniaki, buraki, marchewki, cebule dokładnie myjemy i obieramy. Ziemniaki i marchewki kroimy na kawałki, cebule w pióra, a buraka w plastry. Na blaszce, obok butelki układamy ziemniaki i marchewkę i delikatnie solimy, możemy też ewentualnie skropić oliwą. Z jednego z plastrów buraka wycinamy gwiazdkę i przyczepiamy wykałączki do piersi kurczaka.Otwieramy butelkę piwa tuz przed pieczeniem. Całość wstawiamy do pieranika. Pieczemy w 180 stopniach, po godzinie pieczenia na ziemniaki i marchewki dorzucamy buraki z cebulami.Pieczemy jeszcze przez pół godziny. Całość powinna piec się mniej więcej 1,5 godziny- tyle ile waży kurczak. Upieczone mięso kroimy na kawałki i podajemy z upieczonymi warzywami.
Kurczak-Generał
Kawałek takiego soczystego kurczaka idelanie pasuje do upieczonych obok warzywa
Kurczak-Generał
Mięso możemy kroić na butelce, żeby ciekawiej wyglądało, ale dla własnej wygody można kurczaka zdjąć z butelki i położyc