Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kurczak gyros Pyzy

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

potrawa na szybki obiad albo kolację, prosta i smaczna

Kurczak gyros Pyzy

Składniki:

Kurczak gyros Pyzy

 

  • 3/4 szkl. suchego ryżu białego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 cała pierś kurczaka (podwójna) ok. 25 dkg
  • 4 nieduże cebulki
  • 15-20 dkg pieczarek
  • 1 torebka przyprawy Gyros
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4-6 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak gyros Pyzy
Ryż płuczemy na sicie pod zimną, bieżacą wodą, przekładamy do rondla, zalewamy 1,5 szkl. wody, dodajemy sól, kurkumę i masło, gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn.Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki, posypujemy połową przyprawy Gyros i skrobią ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem albo płuczemy, kroimy w plasterki lub ósemki. Mieszamy z cebulą, posypujemy resztą przyprawy Gyros. Na patelni (musi być bardzo duża albo dzielimy kurczaka i grzyby z cebulą na 2 połowy) rozgrzewamy bardzo mocno olej, wkładamy kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy pieczarki z cebulą i dalej smażymy mieszając aż cebula się dobrze zeszkli i wszystko zmięknie. Pod koniec można potrawę podlać 0,5-1 szkl. wody i poddusić 2-3 min. Podajemy z ryżem i surówką.