Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kurczak Kleopatry

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kleopatra słynęła z kąpieli w mleku i miodzie, przygotowałam iście królewskiego kurczaka

Kurczak Kleopatry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak Kleopatry

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Kleopatry
Piersi z kurczaka płuczemy i osuszamy, usuwamy z nich błonki. Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony i nacieramy słodką i ostrą papryką. Mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut. Mleko mieszamy z miodem aż do połączenia składników. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek. Czosnek ma nadać aromatu, gdy tylko zacznie brązowieć zdejmujemy go z patelni. Kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano. Zalewamy go mlekiem z miodem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 25 minut. Najlepiej, aby naczynie, w którym dusimy mięso nie było zbyt szerokie, żeby jak najwięcej mięsa było zakrytego mlekiem. Do mięsa można dodać troszkę soku z cytryny.
Kurczak Kleopatry
Oprószamy je solą i pieprzem z każdej strony i nacieramy słodką i ostrą papryką.
Kurczak Kleopatry
Kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano.
Kurczak Kleopatry
Zalewamy go mlekiem z miodem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem
Kurczak Kleopatry
Do mleka można dodać soku z cytryny pod koniec duszenia.