Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak lekko azjatycki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kiedy znudzi nam się zwykły kurczak, warto sięgnąć po ten przepis,szybki, aromatyczny, kolorowy i bardzo smaczny :)

Kurczak lekko azjatycki

Składniki:

Kurczak lekko azjatycki

 

  • 1 kg filetów z udźca kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łodyżki szczypiorku
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ½ papryczki chilli
  • ½ łyżeczki imbiru świeżego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich

 

Sposób przygotowania:

Kurczak lekko azjatycki
Filet kroimy w paski, marynujemy go w łyżce oliwy i przyprawie do potraw chińskich przynajmniej przez 15 minut. Mięso podsmażamy na patelni aż się ładnie zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażymy. Mięso i cebule, podlewamy sosem sojowym, 1/3 szklanki wody i olejem sezamowym, dodajemy cukier brązowy, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli i starty na tarce imbir. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, dusimy jeszcze 3 minuty. Całość posypujemy sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.