marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak macerowany w whisky i miodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczak na obiad lub proszoną kolację jest podawany w bardziej lub mniej wykwintnych wersjach. warto jednak wykosztować się na whisky,by uświetnić smak drobiu.

Kurczak macerowany w whisky i miodzie

Składniki:

Kurczak macerowany w whisky i miodzie

 

  • 1 duży sprawiony kurczak,
  • słoik miodu pszczelego lub spadziowego,
  • 3/4 szklanki whisky"Jack Daniels" lub Canadian whisky".
  • sok ze świeżo wyciśniętych dwóch cytryn bez pestek,
  • sól,
  • curry, pieprz ziołowy,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kurczak macerowany w whisky i miodzie
Kurczaka opłukać i osuszyć oraz natrzeć solą, pieprzem ziołowym oraz curry. Whisky odmierzyć miarką lub po prostu wlać do szklanki słuszną ilość, następnie wlać alkohol do miski, gdzie będzie macerowanie kurczaka, czyli obtaczanie całości w alkoholu. Włożyć kurczaka do miski i okręcać go w misie z whisky, aby nasiąkł nią. następnie łyżkami nabierać miód płynny w dowolnym smaku i dodawać do miski z namaczanym kurczakiem oraz wlać sok z cytryn wyciśniętym na wyciskarce, wyrzucając pestki. Kurczaka ponownie obtaczać w miodzie zbełtanym z alkoholem i sokiem cytrynowym. Misę z drobiem wstawić do lodówki na górną półkę. Zostawić na noc lub na kilka godzin, aby marynata się przegryzła z przyprawami. Piekarnik nagrzać do 220 st. C, na blachę wlać olej i wsunąć ją do piekarnik, by się rozgrzał. Gdy zacznie skwierczeć, wysunąć blachę i ostrożnie położyć kurczaka. Wsunąć blachę z powrotem i piec drób godzinę lub trochę dłużej. Po upieczeniu wyjąć, piekarnik wyłączyć, odwietrzyć. kurczaka porcjować za pomocą nożyc do drobiu i podawać na półmisku dużym. Do tego pommes friites lub ziemniaki z wody i jarzyna.