Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Prosta i niezwykle smaczna propozycja na zarumienionego kurczaka. Mięso jest mięciutkie, delikatne i kusi maślano-pieczarkowym aromatem.

Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony)

 

  • 700-800g ćwiartek/udek/podudzi z kurczaka
  • 5 pieczarek (dużych)
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • przyprawa do kurczaka
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony)

Przygotowanie kurczaka:

Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony)
Można użyć dowolnych części kurczaka, a ćwiartki przekroić np. na pół.

Dowolne części z kurczaka należy umyć i osuszyć. Następnie mięso natrzeć odrobiną masła (miękkiego) i obtoczyć w przyprawach. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego masłem.

Dalsze przygotoanie do pieczenia:

Kurczak maślany z pieczarkami (pieczony)
Kurczaka można też posypać ulubionymi przyprawami.

Kurczaka obłożyć pieczarkami pokrojonym w plastry, oprószyć solą, pieprzem i skropić (delikatnie po całości) sosem sojowym. Całość obłożyć lub polać resztą masła. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. W międzyczasie przemieszać pieczarki, aby nie były wysuszone.


Tagi:

dania kurczak