Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kurczak miodowo-musztardowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Szybki do przygotowania kurczak z piwem i miodem, później już piecze się sam ;) lubię takie obiady na niedzielę.

Kurczak miodowo-musztardowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak miodowo-musztardowy

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:

Kurczak miodowo-musztardowy
Ćwiartki umyć, osuszyć, włożyć do miski. Oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia udka włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować miodem, musztardą i olejem. Oprószyć tymiankiem. Wlać piwo i przykryć naczynie folią aluminiową.

Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 80-90 minut do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić mięso.

Gotowe ćwiartki przekroić na pół, podawać z surówką. 
Kurczak miodowo-musztardowy
umytego kurczaka włozyć do miski, oprószyć przyprawami
Kurczak miodowo-musztardowy
na drugi dzień posmarowac miodem, musztardą i olejem
Kurczak miodowo-musztardowy
posypac tymiankiem i podlać piwem. upiec w piekarniku
Kurczak miodowo-musztardowy
pod koniec pieczenia zdjąć folie i zrumienić mięso