zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Kurczak na dwa sosy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

fajny smak i aromat pieczonego kurczaka ...

Kurczak na dwa sosy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak na dwa sosy

 

  • 5 pałek z kurczaka
  • Marynata :
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu francuskiego
  • 3 łyżki sosu musztardowo paprykowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 4 szczypty pieprzu
  • 3 szczypty granulowanego czosnku

Sposób przygotowania:

Kurczak na dwa sosy
Pałki umyć, osuszyć i wrzucić do woreczka przeznaczonego do żywności. Do tego woreczka dodać wszystkie składniki marynaty. Woreczek zawiązać i przez chwilę obracać woreczkiem z zawartością do momentu aż marynata pokryje kurczaka. Tak przygotowany pakunek wstawić do lodówki na dwie godziny. Naczynie żaroodporne posmarować margaryną lub masłem. Do naczynia przełożyć palki razem z wytworzonym sosem, zakryć pokrywą i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-45 minut. Pałki po upieczeniu można podać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką.
Kurczak na dwa sosy
pałki umieścic w woreczku i dodać przyprawy
Kurczak na dwa sosy
po leżakowaniu wyłożyć pałki na naczynie żarodoporne
Kurczak na dwa sosy
pałki upiec w piekarniku i podawać z ryzem i surówka