iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kurczak na ostro

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Mięso z kurczaka w moim domu jest bardzo lubiane pod każdą postacią, ale takiego kurczaczka z piekarnika wprost wszyscy kochają.

Kurczak na ostro Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak na ostro

 

  • 1 większy kurczak
  • 1/2 słoiczka keczupu łagodnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Kurczak na ostro
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe porcja, następnie dodać do niego wszystkie przyprawy oraz keczup, miód, sok z cytryny i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Mięso przełożyć na blaszkę i piec w temp. 190st około 40-45 minut do zrumienienia i zmięknięcia mięsa. Podawać z dowolnymi dodatkami choć z sosem czosnkowym smakuje wybornie.
Kurczak na ostro