Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Kurczak na ostro marynowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do tego dania zainspirował mnie kurczak robiony w restauracji Nandoo w Londynie. Jest chrupiący i ostry.

Kurczak na ostro marynowany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak na ostro marynowany

 

  • Kurczak
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka papryki ostrej w proszku
  • łyżka papryki słodkiej w proszku
  • łyżka przyprawy curry
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżka soli
  • dwie łyżki oleju
  • 1/4 kostki masła

Sposób przygotowania:

Kurczak na ostro marynowany
Kurczaka umyj, poćwiartuj według własnych preferencji, osusz. Wszystkie przyprawy zmiażdż w moździerzu lub zmiksuj. Dodaj olej. Wyjdzie papka, którą natrzyj dokładnie kurczaka. Wetrzyj porządnie. Przykryj i schowaj do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, na każdy kawałek mięsa połóż kawałeczek masła i piecz na termoobiegu przez ok.75 minut w 170 °. W połowie czasu obróć kawałki na drugą stronę.
Kurczak na ostro marynowany
Przyprawy zmiażdż w moździerzu i papką natrzyj mięso, zostaw na min. 2 godziny w lodówce.
Kurczak na ostro marynowany
Piecz ok. 75 minut w 180 °. Gdy już będzie miękkie podawaj z ulubionymi dodatkami