LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurczak na śmietanie - Paprikas csirke

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nowy, fantastyczny smak kurczaka.

Kurczak na śmietanie - Paprikas csirke Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na śmietanie - Paprikas csirke

 

  • kurczak 1
  • cebula 2
  • ząbek czosnku 1
  • smalec wieprzowy 2 łyżki
  • papryka czerwona w proszku 2 2 łyżki
  • bulion drobiowy 200 ml
  • kwaśna śmietana 250 ml
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz biały mielony pół łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kurczak na śmietanie - Paprikas csirke
Kurczaka umyc, pokroic na cwiartki, osuszyc. Porcje zrumienic ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu i wyjąc. Odlac trochę tłuszczu z patelni i na reszcie zrumienic posiekaną cebulę i czosnek. Dodac paprykę w proszku i bulion. Włożyc obsmażone porcje kurczaka, przykryc i dusic ok. 30 min. na umiarkowanym ogniu. Dodac śmietanę, przyprawic solą i pieprzem. Podawac z ziemniakami lub z ryżem i dowolną sałatką.
Kurczak na śmietanie - Paprikas csirke
Smażenie cwiartek kurczaka na wieprzowym smalcu.
Kurczak na śmietanie - Paprikas csirke
Smażenie cebuli z czosnkiem i papryką w proszku z bulionem.
Kurczak na śmietanie - Paprikas csirke
Duszenie w sosie zrumienionych porcji kurczaka.
Kurczak na śmietanie - Paprikas csirke
Dodanie kwaśnej śmietany do duszonego kurczaka.