kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierś kurczaka ze słodko-kwaśnym sosem dyniowo-pomidorowym

Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym

 

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 15 dag marynowanej dyni
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 100 ml wody
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym
Pierś kurczaka suszymy ręczniczkiem papierowym i dzielimy na kilka dość dużych części. Olej łączymy z ostrą papryką, odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś kurczaka i odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Przygotowujemy sos: Marynowaną dynię odsączamy z marynaty i rozdrabniamy blenderem. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni. Do podsmażonej cebuli dodajemy zmiksowaną dynię, koncentrat pomidorowy (można użyć świeże pomidory lub pomidory z puszki), wodę i wszystko razem mieszamy. Do sosu dodajemy posiekany drobno czosnek, ostrą paprykę i całość doprawiamy pieprzem i solą. Sos doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10 min. Pierś kurczaka smażymy z każdej strony na patelni po czym kroimy ją na mniejsze kawałki. W między czasie gotujemy ryż. Na talerzu rozkładamy porcję ryżu, na ryż nakładamy sos a na sosie układamy kawałki piersi kurczaka.
Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym
Pierś kurczaka marynujemy w oleju, papryce słodkiej, pieprzu i soli
Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym
Smażymy pierś kurczaka na oleju z marynaty
Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym
Przygotowujemy sos na bazie marynowanej dyni i koncentratu pomidorowego
Kurczak na sosie dyniowo-pomidorowym
Usmażoną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki