goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kurczak nadziewany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Kurczak nadziewany podany z ziemniaczkami, tradycyjny :)

Kurczak nadziewany

Składniki:

Kurczak nadziewany

 

  • kurczak 1 1/2 kg
  • bułka czerstwa 1 sztuka
  • masło 3 łyżki
  • wątróbka drobiowa 20 dag
  • mleko 1/2 szklanka
  • jaja 3 sztuki
  • koperek 1/2 pęczek
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany
Kurczaka oczyszczamy, dokładnie myjemy, następnie osuszamy. Nacieramy go przyprawami i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy. Masło ucieramy, dodajemy żółtka, posiekaną wątróbkę oraz koperek, bułkę. Masę mieszamy, doprawiamy do smaku, łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Powstałym farszem nadziewamy kurczaka i zszywamy go nicią. Mięso pieczemy około 1 1/2 godziny polewając do czasu do czasu powstałym podczas pieczenia sosem.