migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kolejna wersja pysznego kurczaczka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim.

Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną

 

  • 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
  • 100 g serka camembert
  • 1-2 garście suszonej żurawiny
  • sól prowansalska
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną
Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser.

Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika.

Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz.

Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zpiekać ok 30-40 minut, funkcja termoobieg. Podawać z surówką. 
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną
Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską.
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną
Serek camembert pokroić w długie paski.
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną
Do kieszonek napchać sera i żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser.
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną
Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki,