SUPERPRZEPIS

Kurczak Nadziewany Serem i Rozmarynem

  • 3
  • Zgobisz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Kurczak Nadziewany Serem i Rozmarynem

Życzę smacznego opłaca się spróbować.

Składniki:

Kurczak Nadziewany Serem i Rozmarynem

 

  • 8 nóżek z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 opakowanie serka np. Philadelphia
  • 8 kawałeczków świeżego rozmarynu ( po 2 / 3cm )
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • przyprawy: sól / papryka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Nadziewany Serem i Rozmarynem
► Cebulę pokroić w ósemki, część czosnku obrać i przekroić wzdłuż na pół. Piekarnik grill nagrzać do 200C na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę i część czosnku. ► Nóżki umyć, osuszyć, szpikujemy resztą czosnku i każdą wysmarować 1 łyżką oleju, oprószyć solą i pod skórkę włożyć po 1 płaskiej łyżce serka oraz kawałek rozmarynu. Udka ułożyć na cebuli, wstawić do nagrzanego piekarnika w środkowej jego części i piec bez przykrycia przez około 60 - 70 minut w temperaturze 200C. ► Ja piekłem wpierw przez 50 minut, następnie zostawiłem jeszcze udka w stygnącym, zamkniętym piekarniku na kolejne 15 minut. Sprawdzić widelcem czy mięso odchodzi już kości i polać udka powstałym sosem z dna naczynia żaroodpornego.