bede.gryzc

bede.gryzc

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Kurczak ostro-słodki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

słodki z ostrym,to naprawdę świetne połączenie ;)

Kurczak ostro-słodki

Składniki:

Kurczak ostro-słodki

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • trochę mąki ziemniaczanej
  • ananasy z puszki (ok 4-5 plastrów,pokrojonych w kawałki)
  • papryka świeża- czerwona lub żółta (może być też konserwowa)
  • 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • trochę oleju
  • przyprawy do smaku (sól,pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany)
  • woda
  • duża łyżka keczupu pikantnego
  • 4-5 łyżek sosu słodkiego chilli (np tao tao)

 

 

 

  • do sosu można dodać również kukurydzę konserwową, papryczkę chilli i pędy bambusa, których ja niestety w domu nie miałam)

Sposób przygotowania:

Kurczak ostro-słodki
Piersi z kurczaka pokroić w kawałki (mogą to być paseczki, albo w kostkę, zależnie od gustu). Pokrojonego kurczaka wrzucić do miseczki i zasypać mąką ziemniaczaną, dokładnie obtoczyć. Dzięki niej kurczak będzie bardziej chrupiący :) Następnie na niewielkiej patelni dobrze rozgrzać olej (2-3 łyżki) i wrzucić kurczaka. Smażyć aż będzie zarumieniony z każdej strony.Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie każdą połówkę w paski, niezbyt grubo rozdzielamy warstwy od siebie. - Paprykę kroimy w średniej grubości paski,niezbyt długie. -Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w plasterki. -Ananasy w kawałki. Rozgrzewamy olej (2-3 łyżki)na patelni (najlepsza byłaby typu WOK ). wrzucamy cebulę i smażymy aż będzie szklista, następnie dorzucamy paprykę, ogórki oraz ananasy. Gdy warzywa staną się odrobinę miększe dodajemy do nich czosnek (najlepiej go przepuścić przez wyciskarkę do czosnku, wtedy jest mneijszy i daje więcej smaku i zapachu). Po 5 minutach dodajemy usmażonego kurczaka. Wszystko starannie mieszamy i pilnujemy by sie nie przypaliło :)Nasza mieszanka jest dosyć gęsta i raczej mało wodnista, starczyło by raczej dla niewielu osób. Więc dodałam do niej dużą łyżkę ostrego keczupum,5 łyżek sosu słodkiego chilli i wszystko jeszcze uzupełniłam gorącą wodą. Nie wiem ile tej wody tam wlałam szczerze mówiąc robiłam to na oko. Wtystarczy ciągle mieszając obserwować czy nie jest za gęste. To cała filozofia :)Pod koniec gotowania dodałam przyprawy: dużo pieprzu, ostrej papryki i czosnku granulowanego. To już doprawiane jest wszystko wg gustu :) Gotowy sos podawać z ryżem :)