Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak pachnący trawą cytrynową i chilli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Upały nie odpuszczają, więc mam kolejną propozycję obiadu - tym razem rodem z kuchni azjatyckiej - kurczaka gotowego w 15 minut (no, może 20), które można zjeść "pod chmurką" ciesząc się dniami i wieczorami lata.

Kurczak pachnący trawą cytrynową i chilli

Składniki:

Kurczak pachnący trawą cytrynową i chilli

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ pęczka cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • Garść orzechów ziemnych
  • Ryż jaśminowy
  • Garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Kurczak pachnący trawą cytrynową i chilli
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Na patelni lekko podprażamy lekko posiekane orzeszki ziemne, odstawiamy. Filety z udźca kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i obsmażamy na złoty kolor kawałki mięsa.

Obsmażone kawałki kurczak przekładamy na talerzyk a na patelni przesmażmy przez minutę posiekaną drobno trawę cytrynową z posiekanym drobno chilli.

Do przesmażonych przypraw dokładamy kurczaka wlewamy sos sojowy, sos rybny, cukier puder, olej sezamowy i posiekaną cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem smażymy jeszcze 5 minut.

Doprawiamy do smaku jeśli jest jeszcze taka potrzeba sosem sojowym, rybnym i cukrem. Przed podaniem kurczak posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi.

Kurczaka serwujemy z ugotowanym ryżem jaśminowym posypanym świeżą kolendrą, smacznego ; )