dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kurczak pieczony glazurowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny, dobrze doprawiony pieczony kurczak.

Kurczak pieczony glazurowany

Składniki:

Kurczak pieczony glazurowany

 

  • 1 kurczak (ok 1 i 1/2 kg)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki musztardy
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony glazurowany
Kurczaka umyć i osuszyć. Zmiażdżony w prasce czosnek rozetrzeć z łyżeczką soli i wetrzeć w kurczaka. Wymieszać składniki marynaty (1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda), natrzeć nią dokładnie całego kurczaka z zewnątrz i w środku. Wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia kurczaka z wierzchu posmarować połową porcji glazury (którą należy przygotować z wody, papryki oraz łyżki miodu) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po godzinie pieczenia, gdy skórka z wierzchu będzie przyrumieniona, kurczaka ostrożnie odwrócić i posmarować drugą częścią glazury. Por pokroić w talarki, cebulę w krążki, a seler zetrzeć w wiórki na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać, połączyć z majonezem i ułożyć na półmisku wokół upieczonego kurczaka.