domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kurczak pieczony na butelce

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Niezwykle aromatyczny kurczak pieczony na butelce piwa. Kurczak soczysty, efektowny i rozpływający się w ustach!

Kurczak pieczony na butelce

Składniki:

Kurczak pieczony na butelce

 

  • Marynata:

 

  • 1/2 szklanki gorącej wody;

 

  • 4 łyżki oleju;

 

  • 1 łyżka sosu sojowego;

 

 

 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w płatkach;

 

 

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;

 

 

  • Dodatkowo:
  • Składniki do pieczenia:

 

  • 1 zamarynowany kurczak;

 

  • 1 butelka ulubionego piwa;

 

 

  • 3 cebule;

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na butelce
Składniki na marynatę umieszczamy w misce i dokładnie łączymy. Przygotowujemy rękaw foliowy, wkładamy do niego umytego i oczyszczonego kurczaka, wlewamy marynatę, którą dokładnie nacieramy kurczaka. Rękaw szczelnie zamykamy i umieszczamy kurczaka na całą dobę w lodówce, obracając kurczaka od czasu do czasu. Po zamarynowaniu przygotowujemy kurczaka do pieczenia. Otwieramy butelkę piwa, odlewamy szklankę, żeby podlewać kurczaka. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym stawiamy butelkę, nakładamy na nią kurczaka. Wokół butelki układamy pokrojone ziemniaki, obraną cebulę i ząbki czosnku. Ziemniaki, cebulę i czosnek posypujemy dużą ilością soli i polewamy pozostałą marynatą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić kurczaka do rozgrzanego piekarnika i piec około 60 minut, podlewając go co jakiś czas piwem. Po godzinie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20-30 minut, gdyby piwo z butelki nie chciało się pienić wsypać ostrożnie szczyptę soli. Gdy kurczak będzie gotowy, odstawić po upieczeniu go na 15 minut, żeby po rozkrojeniu nie wypłynęły wszystkie soki.