misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Kurczak pieczony na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny, aromatyczny pikantny kurczak z piekarnika. Idealny na imprezę, obiad oraz wieczór w męskim gronie. Doskonały dla wielbicieli ostrych papryczek.

Kurczak pieczony na ostro Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kurczak pieczony na ostro

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na ostro
Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i dzielimy na dwie części.

Tak przygotowane mięso przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy ( ilość zależy od naszych upodobań) olej oraz miód. Mieszamy, by przyprawy obtoczyły mięso. Dodajemy czosnek i ponownie mieszamy. Czosnek można dodać razem z przyprawami, ale ja zapomniałam o nim temu trafił później. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Następnego dnia wyjmujemy mięso przynajmniej godzinę przed pieczeniem. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st do miękkości ( około godzinę). Czas pieczenia zależy od wielkości nóżek. Im większe tym dłużej się pieką.
Kurczak pieczony na ostro
Mięso myjemy i oczyszczamy po czym dzielimy na części
Kurczak pieczony na ostro
Mięso przyprawiamy i dodajemy olej oraz miód
Kurczak pieczony na ostro
Całość bardzo dokładnie mieszamy by przyprawy pokryły mięso
Kurczak pieczony na ostro
Dodajemy czosnek i ponownie dokłądnie mieszamy
Kurczak pieczony na ostro
Zamarynowane mięso przekładamy na blachę
Kurczak pieczony na ostro
Pieczemy w 180 st przez około godzinę
Kurczak pieczony na ostro
Pyszny pikantny kurczak z miodowym akcentem