Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony na ryżu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Proste i szybkie danie - w sam raz kiedy nie mamy ochotę na zabawę w kuchni. Kurczak jest miękki i soczysty, a ryż - tak aromatyczny i pyszny, że smakuje nawet bez żadnych dodatków.

Kurczak pieczony na ryżu

Składniki:

Kurczak pieczony na ryżu

 

  • 200 g ryżu
  • 600 g kurczaka (dowolne części)
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 pomidor

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3/4 łyżeczki papryki w proszku
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki masła
  • sól (opcjonalnie do smaku)

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na ryżu

Kurczak:

Kurczak pieczony na ryżu
Można użyć przypraw według własnego smaku.

Części z kurczaka umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.

Zalewa:

Kurczak pieczony na ryżu
Zalewa nie musi być od razu zużyta. Kurczaka można podlać w trakcie pieczenia.

Wszystkie składniki zalewy zagotować. Zalewy musi być taka ilość, aby pokryła cały ryż.

Całość:

Kurczak pieczony na ryżu
Danie należy piec bez przykrycia do miękkości.

Suchy ryż równomiernie przesypać do naczynia żaroodpornego.
Na ryżu ułożyć pokrojoną (w półplasterki) cebulę, kurczaka i kawałki pomidora.
Całość polać zalewą - musi ona całkowicie pokryć ryż.
Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
(Do miękkości kurczaka.)