edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kurczak pieczony na warzywach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pomysł ściągnięty z „Kulinarnych inspiracji” Kamisa. Danie bardzo smakowało domownikom, więc na stałe włączam je do menu. Jednak następnym razem dodam więcej warzyw.

Kurczak pieczony na warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony na warzywach

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na warzywach
Mięso opłukać, osuszyć, podzielić w stawie na dwie części, oprószyć solą i obsmażyć na łyżce oleju, przełożyć do miski i oprószyć papryką, tymiankiem i granulowanym czosnkiem. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i wymieszać z łyżką oleju, szczyptą soli i rozmarynem. Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać, opłukać, pokroić w grubsze plastry. Cebulki obrać (cukrówkę pokroić na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości). Do tłuszczu po smażeniu kurczaka dodać miód, a jak się rozgrzeje, wrzucić marchew, fasolkę i cebulę. Mieszając smażyć 5 minut, wymieszać z oregano i granulowanym czosnkiem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na warzywach ułożyć kawałki kurczaka, a pomiędzy nimi pokrojone ziemniaki. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termo obiegiem.
Kurczak pieczony na warzywach
Obsmażone warzywa wyłożyć do naczynia do zapiekania.
Kurczak pieczony na warzywach
Na warzywach ułożyć obsmażone i przyprawione kawałki kurczaka.
Kurczak pieczony na warzywach
Pomiędzy kawałkami kurczaka porozkładać pokrojone ziemniaki.
Kurczak pieczony na warzywach
Piec 60 minut, podać w formie, w której danie się piekło.