szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Kurczak pieczony w białym winie i czosnk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

kurczak z czosnkiem i białym winem z piekarnika

Kurczak pieczony w białym winie i czosnk

Składniki:

Kurczak pieczony w białym winie i czosnk

 

  • 1 średni kurczak
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 główki czosnku
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w białym winie i czosnk
Kurczaka umyć opłukać, tuszkę natrzeć solą pieprzem i odstawić do lodówki na pół godziny. Włożyć na brytfannę, dodać podzielony na ząbki czosnek ( ale nie obierać go!), podlać winem, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę. Aż nabierze pięknego złotobrązowego koloru. Po tym czasie wyjąc go z piekarnika, odstawić na kwadrans i podzielić na porcję. Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami.