SUPERPRZEPIS

Kurczak pieczony w majonezie

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kurczak pieczony w majonezie Więcej zdjęć (4)

Pyszna propozycja na prosty obiadek. Kurczak z piekarnika, doprawiony ulubionymi przyprawami i pieczony pod warstwą majonezu. Warstwa majonezu chroni kurczaka przed nadmiernym wysuszeniem a po upieczeniu skórka jest złocista i chrupiąca.

Składniki:

Kurczak pieczony w majonezie

 

  • 6 średnich udek z kurczaka
  • tymianek
  • słodka papryka
  • majeranek
  • majonez ok 6 łyżek

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w majonezie
Udka kurczaka natrzeć dokładnie papryką, tymiankiem i majerankiem. Odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stały przez całą noc. 

Następnie udka przełożyć na blaszkę do pieczenia. Każde udko posmarować na wierzchu majonezem. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę i 15 minut, funkcja termoobieg. 


Gotowego kurczaka podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie pieczone ziemniaki i surówka z kapusty z czarnuszką.  


Kurczak pieczony w majonezie
Udka kurczaka natrzeć dokładnie papryką, tymiankiem i majerankiem.
Kurczak pieczony w majonezie
Następnie udka przełożyć na blaszkę do pieczenia. Każde udko posmarować na wierzchu majonezem.
Kurczak pieczony w majonezie
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę i 15 minut, funkcja termoobieg.