SUPERPRZEPIS

Kurczak pieczony w panierce z krakersów

  • 4
  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Kurczak pieczony w panierce z krakersów

Pyszna propozycja na miękkie i soczyste mięsko. Kurczak idealnie nadaje się jako przekąska - z ulubionym sosem, kotlecik do hamburgerów lub dodatek do ziemniaków.

Składniki:

Kurczak pieczony w panierce z krakersów

 

  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, większa)
  • 100 ml jogurtu naturalnego/śmietany (może też być maślanka)
  • papryka w proszku
  • sól pieprz

Panierka:

  • 60g krakersów solonych

Dodatkowo:

  • olej

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w panierce z krakersów

Marynowanie:

Kurczak pieczony w panierce z krakersów
U mnie mięso stoi zazwyczaj 12 godzin. Dzięki temu jest soczyste.

Mięso umyć, osuszyć i następnie należy pokroić na mniejsze kotleciki.
Kawałki przełożyć do miski i wymieszać z przyprawami oraz śmietaną/jogurtem.
Całość przykryć i wstawić do lodówki - minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Krakersy:

Kurczak pieczony w panierce z krakersów
Można pokombinować z różnymi wariantami smakowymi ciastek.

Krakersy należy zmielić za pomocą blendera, ale nie na proszek. Powinny pozostać małe kawałki.

Przygotowanie do pieczenia:

Kurczak pieczony w panierce z krakersów
Panierka powinna dokładnie przywierać do mięsa.

Kawałki kurczaka lekko strzepać z nadmiaru marynaty i dokładnie obtoczyć w pokruszonych ciastkach.
Kotleciki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i posmarowanej olejem.
Całość także skropić odrobiną tłuszczu.

Pieczenie:

Kurczak pieczony w panierce z krakersów
Panierka powinna być delikatnie zarumieniona.

Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Piekarnik gazowy: kotleciki w trakcie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Piekarnik elektryczny: funkcja góra-dół.