Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kurczak pieczony z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczne udka z kurczaka w marynacie z sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i miodem. Pyszne, polecam!!

Kurczak pieczony z imbirem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony z imbirem

 

  • 3 duże udka z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z imbirem
Do miseczki wlać sos sojowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i miód. Dodać czosnek i imbir, obrane i przeciśnięte przez praskę lub starte na drobnych oczkach tarki. Dodać kurkumę, ostrą i słodką paprykę mieloną i wymieszać dokładnie. Udka oczyścić, umyć dokładnie i osuszyć. Włożyć do rękawa do pieczenia, polać marynatą, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Dobrze jest przełożyć kilka razy aby udka się równo zamarynowały. Następnego dnia wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 80-90 minut (zależnie od wielkości udek). Podawać z ziemniakami i surówką.
Kurczak pieczony z imbirem
Do miseczki wlać sos sojowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i miód. Dodać czosnek i imbir, obrane i przeciśnięte przez praskę lub starte na drobnych oczkach tarki.
Kurczak pieczony z imbirem
Dodać kurkumę, ostrą i słodką paprykę mieloną i wymieszać dokładnie.
Kurczak pieczony z imbirem
Etap 3Udka oczyścić, umyć dokładnie i osuszyć.
Kurczak pieczony z imbirem
Włożyć do rękawa do pieczenia, polać marynatą, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Dobrze jest przełożyć kilka razy aby udka się równo zamarynowały.