aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Kurczak pieczony z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Aromatyczny kurczak z chrupiącą skórką. Świetny sposób na smakowity obiad, nie tylko od święta.

Kurczak pieczony z majerankiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak pieczony z majerankiem

 

  • 1 kurczak o wadze ok 1,5- 2 kg

 

  • marynata:
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy chrzanowa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z majerankiem
Kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty i natrzyj kurczaka. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki. Po ok. 24 godzinach, gdy kurczak już przejdzie marynatą przełóż go do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym do tem. 180 - 200C piekarniku przez ok. 1,5- 2 godzin. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj kurczaka sosem który uwolni się do naczynia.
Kurczak pieczony z majerankiem
kurczaka odstaw do lodówki by przeszedł marynatą