Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kurczak pieczony z piwem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak troszeczkę inaczej.

Kurczak pieczony z piwem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony z piwem

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z piwem
Kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Następnie go osuszamy. Kurczaka oprószamy dobrze solą, pieprzem czarnym mielonym, pieprzem kolorowym, nacieramy bazylią, papryką oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka odkładamy na około godzinę. Następnie ustawiamy go na puszce piwa w blaszce. W kurczaka do połowy wkładamy otwartą puszkę piwa z połową zawartości. Pieczemy przez około 70- 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia obserwujemy, czy górna część kurczaka nie przypieka się.
Kurczak pieczony z piwem
Kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie z dodatkiem soli.
Kurczak pieczony z piwem
Osuszonego kurczaka nacieramy dokładnie przyprawami.
Kurczak pieczony z piwem
Kurczaka ustawiamy na puszce z piwem( połowa zawartości).
Kurczak pieczony z piwem
Kurczaka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika dzielimy na części.