Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak pieczony z warzywami i ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Udka z kurczaka upieczone na ryżu wymieszanym z warzywami to pyszny, sycący i mało skomplikowany obiad.

Kurczak pieczony z warzywami i ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony z warzywami i ryżem

 

  • 4 podudzia z kurczaka
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 i 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z warzywami i ryżem
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wsypujemy ryż. Dodajemy obraną cebulę pokrojoną w pióra, obraną marchewkę pokrojoną na półplasterki, selera pokrojonego na plasterki. Odrobinę solimy, mieszamy i zalewamy wodą. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Czosnek po obraniu kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnkiem, pieprzem cytrynowym, solą i niewielką ilością słodkiej papryki nacieramy kurczaka. Tak przygotowane udka kładziemy na ryżu, na wierzchu układamy umytą natkę pietruszki. Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 160 stopniach ok godziny (pierwsze pół godziny najlepiej piec pod przykryciem).
Kurczak pieczony z warzywami i ryżem
Ryż mieszamy z solą i pokrojonymi warzywami
Kurczak pieczony z warzywami i ryżem
Doprawionego kurczaka układamy na ryżu z warzywami
Kurczak pieczony z warzywami i ryżem
Na wierzchu kładziemy natkę pietruszki
Kurczak pieczony z warzywami i ryżem
Całość pieczemy w 160 stopniach przez godzinę