Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak po baskijsku

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kurczaka pokroić na 6 kawałków, posolić, posypać lekko mąką. W rondlu

Kurczak po baskijsku

Składniki:

Kurczak po baskijsku

 

  • 1 kurczak
  • 4 cebule
  • po 2 czerwone i zielone papryki
  • 1,25 kg pomidorów
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • świeży tymianek
  • 4 łyzki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak po baskijsku
Kurczaka pokroić na 6 kawałków, posolić, posypać lekko mąką. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Przykryć i gotować ok 15 min na słabym ogniu. papryki wymyć, pociąć na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić. Boczek i grzyby również również pokroić. Wyjąć z rondla mięso, wylać tłuszcz i zastąpić go 2 łyżkami oliwy. Podsmażyć na niej pokrojoną cebulę i boczek, następnie dodać grzyby, paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy, obrany i roztarty czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, cukrem, liśćmi laurowymi i pietruszką. Dobrze wymieszać, przykryć i gotować 10 min. Następnie dodać kawałki mięsa i gotować jeszcze pół godziny. Podawać z ryżem.