Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Kurczak po hawajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosta w przygotowaniu i efektowna, egzotyczna potrawa.

Kurczak po hawajsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak po hawajsku

 

  • pierś z kurczaka, jedna, podwójna

 

  • ananas w syropie, mała puszka (200g)

 

  • cebula, jedna, średniej wielkości

 

  • kolendra, sól, pieprz, wegeta, szczypta

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po hawajsku
1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki, wrzucamy na posolony olej i podsmażamy na złoty kolor.

2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do kurczaka. Ananasa odsączamy, kroimy na małe kawałeczki i również wrzucamy na patelnię. Podsmażamy aż cebula ładnie się zeszkli, a ananas zacznie lekko karmelizować.

3. Mięszamy dokładnie mleko z mąką, dodajemy tam wszystkie przyprawy i wlewamy na patelnię.

4. Kiedy powstanie gęsty sos, doprawiamy jeszcze do smaku i wkładamy lyżkę masła. Po 5 min zdejmujemy z ognia.

5. Gotujemy osoloną wodę w rondelku i wkładamy torebkę z ryżem lub kaszą gryczaną na 15-20 min.

6. Podajemy odpowiednio; kilka łyżek kaszy lub ryżu i kurczak w sosie hawajskim na środek talerza. Smacznego!
Kurczak po hawajsku
Kurczak po hawajsku, prosta, smaczna i egzotyczna potrawa. Wersja z kaszą gryczaną.