Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Cukinia na wszystkie sposoby

Kurczak po indyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mięciutkie mięso i chrupiące warzywa w pysznym majonezowym sosie doprawionym curry - to obiad, który przygotujesz w kilka chwil. Z każdym kęsem znajdziecie się bliżej Indii...

Kurczak po indyjsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po indyjsku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po indyjsku
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką, dokładnie mieszamy. Układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym cienko wysmarowanym masłem. Mięso posypujemy curry. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w kostkę i wykładamy je na mięso. Ketchup mieszamy z majonezem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy warzywa. Zapiekamy około 1 godziny w 180 stopniach. Jeżeli danie zacznie się rumienić należy je przykryć. Podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Dzięki dużej ilości warzyw danie jest bardzo sycące, podane z ryżem nie wymaga już dodatku surówki. 2) Danie jeszcze lepiej smakuje odgrzewane, gdy smaki się przegryzą.
Kurczak po indyjsku
Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w dużą kostkę.
Kurczak po indyjsku
Układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym cienko wysmarowanym masłem. Mięso posypujemy curry.
Kurczak po indyjsku
Warzywa kroimy w kostkę i wykładamy je na mięso.
Kurczak po indyjsku
Ketchup mieszamy z majonezem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy warzywa.