wroclawskikucharek

wroclawskikucharek

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kurczak po indyjsku z chlebkiem Nann.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W Indiach do przyrządzenia prawdziwej uczty dla podniebienia służą aromatyczne przyprawy.

Kurczak po indyjsku z chlebkiem Nann.

Składniki:

Kurczak po indyjsku z chlebkiem Nann.

 

 

 

  • Produkty do chlebka:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka drożdży

Sposób przygotowania:

Kurczak po indyjsku z chlebkiem Nann.
Smak potraw mięsnych czy warzywnych uszlachetnia się dodając gałkę muszkatałową, kolendrę i kardamon.
Jeśli chcecie uzyskać ten unikalny smak, skorzystajcie z poniższego przepisu.



Zacznijmy od przygotowania chlebka Nann.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, cukier, mleko, oliwę i drożdże. Wszystko dobrze musimy ugnieść, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy uformowane ciasto w ciepłe miejsce pod przykryciem. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni. Bierzemy małe porcje ciasta i wałkujemy na cienką warstwę (najlepiej okrągłe). Po rozwałkowaniu możemy posypać bazylią lub oregano. Rozkładamy placki na nasmarowaną blachę olejem. Pieczemy ok 5 minut. Chlebek musi być rumiany.


Przygotowanie mięsa:
Mięso kroimy w kostkę i optaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i podsmażamy. W międzyczasie kroimy cebulę i wrzucamy ją na patelnię. Następnie dodajemy nasz mix przypraw i mieszamy. Wlewamy wodę i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok 10 min. Dodajemy pokrojoną paprykę i cukinie. Możemy również doprawić sos wg uznania. Zrobione.

Na talerz kładziemy chlebek i polewamy jedną połowę naszym kurczakiem po indyjsku.
Smacznego!