Gosia(burowa)

Gosia(burowa)

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kurczak po kalifornijsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa smaczna,prosta i odrobinę wykwintna..

Kurczak po kalifornijsku

Składniki:

Kurczak po kalifornijsku

 

  • 1 puszka ananasa
  • 2 całe piersi z kurczaka
  • sól,pieprz
  • mała puszka kiełków soi
  • łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku (rozgnieść)
  • 1/4-1/2 łyżki tymianku
  • 2-3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Kurczak po kalifornijsku
Na początku odsącz kawałki ananasa,zachowyjąc sok.W miseczce pomieszaj rozgnieciony czosnek z tymiankiem,następnie rozkrój piersi na mniejsze kawałki.Przypraw solą i pieprzem do smaku następnie mieszanką z miseczki (czosnek,tymianek). Przygotuj patelnię,a na niej rozgrzej masło,na którym trzeba podsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor.Do podsmażonego kurczaka dodaj sok z ananasa,wino i duś ok 5-10 min. Wymieszać mąkę z odrobiną wody i zagęść sos. Na koniec dodaj ananasa i kiełki,zagotuj i potrawa gotowa.

Podajemy z ryżem..

Życzę smacznego !