jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kurczak po malajsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smażona pierś z kurczaka w panierce z orzechów arachidowych z dodatkiem miodu, w sosie śmietanowo-serowym:)

Kurczak po malajsku

Składniki:

Kurczak po malajsku

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po malajsku
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, po czym zalać mlekiem i odłożyć przynajmniej na 3-4 godziny do lodówki.
Orzechy drobno zmielić.
Po tym czasie odlać mleko z kurczaka, przyprawić mięso solą, pieprzem, kurkumą, a na koniec dodać 1 łyżkę miodu i wetrzeć w kurczaka, a potem obtaczać kawałki mięsa w zmielonych orzechach.
Tak przygotowane mięso smażyć na maśle z dodatkiem oleju, na niezbyt dużym ogniu, aż do całkowitego upieczenia i zrumienienia kurczaka.
W międzyczasie zrobić sos. Śmietanę rozpuścić na małym ogniu z dodatkiem startego na tarce z małymi oczkami sera żółtego, mieszając od czasu do czasu i nie dopuszczając do zagotowania, a na koniec dodać posiekany szczypior.