Kurczak po meksykańsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Prawdziwie ognisty temperament Kurczaka po meksykańsku to zasługa chili oraz bogatej kompozycji aromatycznych przypraw...

Kurczak po meksykańsku

Składniki:

Kurczak po meksykańsku

 

  • 1 opakowanie Kurczaka po meksykańsku Kamis
  • 250 g filetów z piersi kurczaka
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml (2/5 szkl.) wody
  • ryż

Sposób przygotowania:

Kurczak po meksykańsku

Pikantny kurczak przyrządzony po meksykańsku. Prawdziwie ognisty temperament dania to zasługa chili oraz bogatej kompozycji aromatycznych przypraw, takich jak kolendra, kmin rzymski, tymianek, goździki i cynamon. Nutę pikantności potrawy podbijają zmielone papryczki chili, tak uwielbiane w Meksyku, że każde danie bez dodatku chili pozostawia pewien niedosyt. Miłośnicy wyjątkowo pikantnych doznań mogą dodatkowo posypać gotowego Kurczaka po meksykańsku z linii Mexicana świeżymi, drobno posiekanymi papryczkami chili.


Sposób przyrządzania:



  1. Piersi z kurczaka pokrój w paski i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.

  2. Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj ze 100 ml wody i dodaj do mięsa.

  3. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

  4. Następnie dodaj pokrojone pomidory i wszystko duś jeszcze przez około 3 minuty.

  5. Gorące danie podawaj z ryżem.


Nasza propozycja:

Dla urozmaicenia smaku Kurczaka po meksykańsku możesz posypać na wierzchu drobno posiekanymi papryczkami chili.

Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS