k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiedyś potrawa bardzo ważna w naszej tradycji, dzisiaj nieco zapomniana. Kurczak po polsku to nie tylko pyszna potrawa, ale również idealny pomysł na uroczysty obiad, którym zaskoczymy każdego gościa.

Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem

 

  • 1 duży, zdrowy, wiejski kurczak,
  • 200 g wątróbki drobiowej,
  • 1 sucha bułka,
  • kilka łyżek mleka od łaciatej krowy,
  • 2 jajka "zerówki",
  • 30 g miękkiego, swojskiego masła,
  • 2-3 łyżki bułki tartej,
  • pół pęczka pietruszki i koperku,
  • 50-75 ml nalewki wiśniowej,
  • nasiona jałowca,
  • majeranek,
  • sól, pieprz,
  • masło do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem
Na samym początku sprawiamy kurczaka, myjemy wydłubujemy resztki piór, skrzydełka zawijamy do tyłu. Szyję zostawiamy, dzięki czemu nie będziemy musieli zaszywać kurczaka od góry. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy kilka ziaren jałowca. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej jednak na całą noc. Farsz: Wątróbki myjemy i wycinany białe żyłki, masło ucieramy z żółtkami i dodajemy do zmielonych wątróbek. Bułkę namoczoną w mleku odciskamy i mielimy, dodajemy do wątróbki z żółtkami, pianę ubijamy i delikatnie łączymy z masą. Dodajemy również sól, pieprz, nalewkę, i posiekaną pietruszkę i koperek. Delikatnie podważamy skórę na piersiach i wkładamy pod nią cienką warstwę farszu, resztę ładujemy do kurczaka, wiadomo gdzie. Otwór zaszywamy sznurkiem i związujemy udka, żeby wszystko trzymało ładny kształt. Pieczemy w 180* przez 2,5-3 godziny dla kurczaka ważącego 2 kg(łącznie z farszem). Na wierzchu możemy ułożyć kawałki masła, a na spód foremki nalać trochę wody(ok 0,5 szklanki). Podlewamy kilka razy w czasie pieczenia. Wyjmujemy, czekamy ok 10 minut i możemy kroić, podajemy koniecznie z kaszą gryczaną, reszta dodatków dowolna.
Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem
Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę.
Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem
Na wierzchu układamy kawałki masła, a na spód foremki nalać trochę wody(ok 0,5 szklanki). Podlewamy kilka razy w czasie pieczenia.
Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem
Kurczaka ważącego 2 kg razem z farszem pieczemy około 2,5-3 godziny
Kurczak po polsku z wiśniowym akcentem
Zdjęcie może rozmazane, ale uznałem, że przekrój musi się tutaj znaleźć. Pyszny, soczysty i aromatyczny. Samcznego :D