czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Kurczak po seczuańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Potrawa bardzo wyrazista w smaku, w sam raz dla osób, które lubią konkretne smaki. Mojemu mężowi bardzo zasmakowało.

Kurczak po seczuańsku

Składniki:

Kurczak po seczuańsku

 

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • łyżka oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka cukru,
  • 6 cebulek dymek,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego.

Sposób przygotowania:

Kurczak po seczuańsku
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na paski szerokości około 3 cm. Przełożyć do foliowego woreczka, wsypać mąkę, zawiązać woreczek i potrząsać tak długo, aż całe mięso pokryje się mąką. Następnie wyjąć z woreczka, podsmażyć na oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, wodę, cukier i ocet jabłkowy. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodać posiekane dymki oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego. Dusić jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ulubioną surówką.