Kurczak po seczuańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na szybki obiad, kurczak wychodzi miękki, lekko ostry za sprawą chili. Najlepiej smakuje z ryżem.

Kurczak po seczuańsku

Składniki:

Kurczak po seczuańsku

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1/4 łyżeczki chili

Sposób przygotowania:

Kurczak po seczuańsku

ETAP 1:

Kurczak po seczuańsku
Pokrojone kawałki piersi panierujemy w mące

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do woreczka razem z mąką kukurydzianą i potrząsamy do czasu, aż wszystkie kawałki mięsa będą dokładnie oblepione przez mąkę.

ETAP 2:

Kurczak po seczuańsku
Smażymy mięso na rumiano na rozgrzanym oleju

Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor.

ETAP 3:

Kurczak po seczuańsku
Do kurczaka dodajemy wodę z sosem sojowym i octem

Wodę mieszamy z sosem sojowym i octem . Wlewamy do kurczaka, dodajemy cukier i roztarty czosnek. Dusimy ok. 5 minut na średnim ogniu.

ETAP 4:

Kurczak po seczuańsku
Dusimy przez chwilę z pokrojonymi dymkami

Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki dymki razem ze szczypiorkiem i ponownie dusimy 2-3 minuty. Doprawiamy chili i podajemy z ryżem.


Tagi:

dania kurczak