BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 214]

Kurczak po tajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty przepis na kurczaka po tajsku , który urozmaici domową kuchnię.

Kurczak po tajsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po tajsku

 

  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • przyprawa curry
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ryż w woreczkach

Sposób przygotowania:

Kurczak po tajsku
Filet myjemy , odsączamy na ręczniku papierowym . Kroimy w małe kwadraty . Na patelni rozgrzewamy tłuszcz , smażymy kurczaka około 10 minut. W rondelku rozgrzewamy olej i dusimy pokrojoną cebulę oraz pokrojoną czerwoną paprykę , uprzednio umytą . Dusimy około 10 minut . Do warzyw dodajemy usmażonego kurczaka , dolewamy mleczko kokosowe , mieszamy i gotujemy . Doprawiamy przyprawą curry i solimy do smaku . Gotujemy 5-6 minut . Do wszystkiego dodajemy mąkę kukurydzianą i energicznie mieszamy , aby mąka się nie posklejała . Wyjdzie nam zagęszczony sos , który zagotowujemy przez około 1 minutę . W garnku gotujemy osoloną wodę , wkładamy ryż w woreczkach , na 3 osoby gotujemy dwa przez 20 minut . Po tym czasie ryż wyciągamy z woreczków , przekładamy do garnka i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut . Kurczaka podajemy z ryżem .
Kurczak po tajsku
Filet z kurczaka kroimy w kostkę lub jak kto woli w paski itp.
Kurczak po tajsku
Obraną cebulę kroimy , umytą paprykę również kroimy .
Kurczak po tajsku
Warzywa dusimy , dodajemy do nich kurczaka .
Kurczak po tajsku
Aby zagęścić sos , dodajemy stopniowo mąkę kukurydzianą .