Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kurczak po tajsku w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne danie idealne na obiad i na kolację. Podaję zawszę do dania ryż ugotowany na sypko. Polecam :)

Kurczak po tajsku w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po tajsku w sosie

 

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 400 g warzyw chińskich - miałam mrożone
  • 125 ml soku z brzoskwiń (z puszki)
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 50 ml sosu tajskiego ostrego
  • 200 ml sosu chińskiego słodko-kwaśny
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej

Sposób przygotowania:

Kurczak po tajsku w sosie
Mięso myjemy, kroimy w paseczki. Do miseczki przelewamy sos sojowy, wkładamy mięso i odstawiamy na 30 minut by się zamarynowało. Następnie wrzucamy mięso do woka, podsmażamy na sucho i dodajemy sok z brzoskwiń - dusimy 5 minut, dodajemy warzywa chińskie oraz sos tajski i chiński - mieszamy, doprawiamy przyprawą chińską i dusimy 15 minut. Danie podajemy z ryżem.
Kurczak po tajsku w sosie
Etap 1 filet z kurczaka marynujemy w sosie sojowym
Kurczak po tajsku w sosie
Etap 2 kurczaka dusimy w soku z brzoswkiń
Kurczak po tajsku w sosie
Etap 3 dodajemy warzywa chińskie oraz sosy
Kurczak po tajsku w sosie
Etap 4 całość dusimy do miękkości warzyw - około 15 minut.