Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Kurczak po tajsku z białym ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczak po tajsku z białym ryżem

Kurczak po tajsku z białym ryżem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak po tajsku z białym ryżem

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 woreczki białego ryżu

Sposób przygotowania:

Kurczak po tajsku z białym ryżem
Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w małą kostkę. Jogurt naturalny rozmieszać z ketchupem, olejem oraz wszystkimi przyprawami. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojonego kurczaka, wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1h. Po ty czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i wyłożyć kurczaka wraz z całą marynatą. Całość smażyć 20 min, często mieszając. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładać porcję ryżu, a na ryż porcję podsmażonego kurczaka. Potrawa ta tak jak wszystkie potraw tajskie jest bardzo ostra.
Kurczak po tajsku z białym ryżem
Kurczak po tajsku z białym ryżem
Kurczak po tajsku z białym ryżem