jsquoteme

jsquoteme

Kucharz
[Przepisów: 3]

Kurczak po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i szybki sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka.

Kurczak po warszawsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po warszawsku

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • Duży por
  • 6 łyżek gęstej śmietany (18 %)
  • 2 łyżki Majonezu Napoleońskiego firmy MOSSO
  • (polecam majonez MOSSO, dlatego, że najlepiej podkreśla kremowy smak potrawy)
  • Przyprawy: vegeta, pieprz, sól, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczak po warszawsku
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy dużą ilością vegety. Odstawiamy na ok. 30 min. 2. Rozgrzewamy patelnię i dokładnie smażymy przyprawioną pierś z kurczaka. 3. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. 4. Kroimy pora w talarki (białą część) i dodajemy do mięsa i pieczarek. Smażymy do momentu, aż pieczarki i por zrobią się całkowicie miękkie. 5. Patelnię odstawiamy na najmniejszy ogień, dodajemy śmietanę i majonez. Dokładnie mieszamy. 6. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 7. Gotowy sos podajemy z makaronem penne i przyprawiamy natką pietruszki.
Kurczak po warszawsku
Do smażonej piersi dodajemy pieczarki
Kurczak po warszawsku
Dodajemy talarki pora.
Kurczak po warszawsku
Dodajemy śmietanę (18%)
Kurczak po warszawsku
Dodajemy majonez napoleoński (MOSSO)