mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kurczak po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny aromatyczny kurczak którym zjadać się będzie cała rodzina. Do tego warzywa zapiekane w jednym garnku.

Kurczak po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po węgiersku

 

  • 1,5 kg kurczak
  • 1 kg ziemniaków w mundurkach
  • 3 marchewki
  • 1 blister przyprawy polędwiczki z jabłkiem / rozmaryn,tymianek, papryka słodka, szałwia, czosnek/
  • 3 łyżeczki przyprawy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 5 łyżek oleju rzepakowego około
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Kurczak po węgiersku
W miseczce przyrządzam marynatę z wszystkich przypraw sypkich czyli wsypuję przeprawę do kurczaka po węgiersku, sól, rozmaryn, tymianek, paprykę słodką, szałwie, czosnek. Dodaję sos sojowy i ostrygowy, olej rzepakowy. Całość mieszam.Do wysokiego wąskiego słoika albo butelki przelewam wodę. Nadziewam kurczaka na butelkę. Ustawiam w brytfannie. Ziemniaki w mundurkach myję dokładnie i nacinam w kilku miejscach. Cebulę ,marchewkę obieram , kroję na kawałki i układam w brytfannie razem z kurczakiem i ziemniakami. Piekę około 1,5 godziny, czyli czas pieczenia wynosi tyle ile waży kurczak. W między czasie kurczaka polewam sokami które wytworzą się podczas pieczenia. Podaję z warzywami z którymi był zapiekany.
Kurczak po węgiersku
Marynata do kurczaka z ziół zmieszanych z sosem
Kurczak po węgiersku
Kurczak natarty marynatą odstawiony na noc
Kurczak po węgiersku
Warzywa obrane częściowo umyte w brytfannie
Kurczak po węgiersku
Kurczak ułozony w brytfannie razem z warzywami przed zapieczeniem