2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Kurczak po włosku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Choć nie przepadam za pieczonym kurczakiem od czasu do czasu się skuszę na niego tym bardziej że "robi się " samo,z dodatkiem wina i włoskich ziół jest chrupiący i smaczny!

Kurczak po włosku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak po włosku

 

  • 1,7 kg kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 2 łyżki ziół dalmatyńskich
  • sól morska do smaku
  • płatki chili jalapeno
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po włosku
Kurczaka myjemy osuszamy nacieramy z każdej strony oliwą z oliwek oprószamy równomiernie całego ziołami i solą do smaku. Cebulę i czosnek obieramy,kroimy w piórka mieszamy z gałązkami świeżego majeranku i wpychamy w środek kurczaka.Na wierzchu posypujemy płatkami chili jalapeno układamy w formie żaroodpornej ,wlewamy szklankę wina,przykrywamy naczynie.Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny.Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę aby kurczak się zarumienił.
Kurczak po włosku
całego kurczaka myjemy nacieramy oliwą z oliwek
Kurczak po włosku
oprószamy ziołami włoskimi i solą do smaku
Kurczak po włosku
cebulę czosnek obieramy wypełniamy środek kuraka
Kurczak po włosku
wlewamy wino do naczynia pieczemy pod przykryciem