SUPERPRZEPIS

Kurczak pod chrustem z pistacji z purre z batatów

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kurczak pod chrustem z pistacji z purre z batatów Więcej zdjęć (3)

Filet z kurczaka pod chrustem z pistacji , suszonych pomidorów i szalotki , z purre z batatów i sałatką z kopru włoskiego.

Składniki:

Kurczak pod chrustem z pistacji z purre z batatów

 

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 100 g pistacji
  • kilka suszonych pomidorów
  • cebula szalotka
  • kilka listków mięty
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pod chrustem z pistacji z purre z batatów
Filet z kurczaka oczyścić , przeciąć wzdłuż , przyprawić solą i pieprzem. Bataty obrać , pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Zblendować  na gładką masę i doprawić solą i pieprzem. Pistacje obrać , posiekać lub zmielić w blenderze razem z pomidorami suszonymi i cebulką. Dodać posiekaną miętę i bułkę tartą. Filety posmarować rozbełtanym jajkiem , po czym obłożyć dokładnie gotowym chrustem. Piec przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Koper włosi obrać z włókiem , pokroić drobno , dodać posiekaną w piórka cebulkę i starte jabłko. Dodać posiekaną miętę i wycięte cząstki pomarańczy. Dodać sok z pomarańczy i doprawić solą ,cukrem i octem winnym. Kurczaka wyjąć , pokroić na plastry , podajemy z gorącym purre i orzeźwiającą sałatką z fenkuła.
Kurczak pod chrustem z pistacji z purre z batatów
Pistacje obrać , posiekać lub zmielić w blenderze razem z pomidorami suszonymi i cebulką. Dodać posiekaną miętę i bułkę tartą.
Kurczak pod chrustem z pistacji z purre z batatów
Filety posmarować rozbełtanym jajkiem , po czym obłożyć dokładnie gotowym chrustem.