gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Kurczak pod szpinakową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszny kurczaczek troszkę inaczej

Kurczak pod szpinakową pierzynką

Składniki:

Kurczak pod szpinakową pierzynką

 

  • na 4 porcje
  • 4 udka z kurczaka bez kości(można je wyciągnąć samemu nic trudnego albo poprosić w mięsnym)
  • 2 pęczki szpinaku świeżego (może być mrożony ale to już nie to samo)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • sól pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pod szpinakową pierzynką
Udka (już bez kości)lekko rozbijamy ale tylko odrobinę w grubszych miejscach solimy pieprzymy(ja daje trochę Vegety)polewamy oliwą z oliwek i odstawić na co najmniej dwie godziny.Szpinak płuczemy,siekamy.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek z pokrojoną na paski cebulą kiedy się zrumieni dodajemy szpinak,po chwili dodajemy śmietanę,chodzi o to że szpinak potrzebuje krótkiego czasu by był dobry około 3 min,doprawiamy solą i pieprzem.Mięso smażymy na złotawy kolor jak trzeba podlewać odrobiną wody,ja nie raz podlewam białym winem mocno schłodzonym.Kotlety wykładamy na tależ a na wierzch dajemy spora porcję szpinaku...mniammmm:)