Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak sambal oelek z dipem miętowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W szale przygotowań do zabawy sylwestrowej wpadł mi do głowy pomysł na błyskawiczne, bardzo proste danie na ciepło z kurczakiem w roli głównej.

Kurczak sambal oelek z dipem miętowym

Składniki:

Kurczak sambal oelek z dipem miętowym

 

  • Filet z kurczaka pojedynczy
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek (przecier z czerwonych papryczek chilli, do kupienia w supermarketach)
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • Pęczek mięty lub 1 łyżeczka gotowego sosu miętowego
  • bagietka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak sambal oelek z dipem miętowym
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy dodajemy do niej sos sambal oelek i przesmażamy przez chwilę. Do sosu dodajemy przyprawę gyros i kurczaka wszystko razem smażymy około 7 minut, aż mięso się usmaży i zarumieni. Miętę myjemy i blendujemy. Zmiksowaną miętę łączymy z jogurtem naturalnym – mieszamy. Kurczaka serwujemy z łagodzącym ostrość sambal oelek jogurtem miętowym i bagietką.