-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Kurczak staropolski z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak staropolski z pieczarkami jest niezwykle pyszny i aromatyczny. Jest to sposób na szybkie i pożywne danie.

Kurczak staropolski z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak staropolski z pieczarkami

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawa do kurczaka "Kurczak staropolski"
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak staropolski z pieczarkami
Kurczaka myjemy i obieramy z błonek. Następnie kroimy go w kosteczkę i obficie posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i całość podsmażamy na patelni. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki. Gdy cebulka się zeszkli na złoto dodajemy na patelnię pieczarki i podsmażamy je kilka minut (ok. 8 minut). Po podsmażeniu pieczarek wykładamy je na talerzyk, a na patelnię wrzucamy kurczaka i podsmażamy go ok. 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki i podgrzewamy je jeszcze chwilę. Kurczaka z pieczarkami podajemy z ryżem i sałatką. Smacznego!
Kurczak staropolski z pieczarkami
Wszystkie składniki: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, ząbek czosnku, przyprawa do kurczaka oraz sól i pieprz.
Kurczak staropolski z pieczarkami
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i posypujemy przyprawą do kurczaka.
Kurczak staropolski z pieczarkami
Cebulkę i czosnek oraz pieczarki podsmażamy na patelni.
Kurczak staropolski z pieczarkami
Kurczaka również podsmażamy, a następnie dodajemy podsmażone pieczarki.